Google Search report 2024
December är summeringarnas tid. En av de mest emotsedda är Spotify Wrapped, som förstås blir relevant för alla som har ett konto hos streamingtjänsten. Ännu mer intressant i ett bredare perspektiv är dock kanske Googles Search Report, som ringar in samhällsklimatet på ett tydligt sätt.
Data existerar ju i två huvudkategorier: självrapporterad och faktisk. Skillnaden består alltså i vad vi säger att vi gör, och hur vi faktiskt agerar. Problemet med att fråga människor om hur de beter sig i olika situationer, och vilka åsikter och preferenser de har, är den långa rad av faktorer som påverkar varför vi svarar som vi gör. Därmed kan exempelvis Donald Trump underskattas i opinionsundersökningar, eftersom det är förknippat med ett visst stigma att komma ut som MAGA-supporter.
Google lider inte av det problemet. Det folk söker efter är vad de faktiskt är intresserade av, även om man får anta att rapporten i viss mån är filtrerad.
Hur som helst visar sammanställningen av svenskarnas sökningar under 2024 att vi har genomlevt ett stort sportår. De mest trendande sökningarna var EM och OS, med bordtennisspelaren Truls Möregårdh på femte plats.
Kanske tyder resultaten också på att vi har tröttnat på negativa nyheter från vår omvärld. De mest internationella företeelser som letar sig in på listan är nämligen Taylor Swift och den förolyckade One Directionmedlemmen Liam Payne. I övrigt intresserade både mpox och mykoplasma oss mer än USA-valet, om man ska tolka antalet Google-sökningar.
Det är naturligtvis också en sanning med modifikation. Nyhetsmedierna har varit fulla av artiklar om presidentkandidaterna och USA:s demokrati, så en tolkning kan vara att vi litar mer på den informationen än den om sjukdomar och virus, där vi helst letar upp källor själva.
Att världen möjligen har krympt en aning sedan pandemin visar sig annars i två specifika fall. Dels var Lofoten det mest eftersökta resmålet framför Malta och Mallorca, dels fick en svensk kändis fler sökningar än både Donald Trump och Kamala Harris: TV-profilen Gunilla Persson.
Oaktat allt detta kan vi fortfarande vara säkra på en sak: Google är, trots framväxten av alternativa sökverktyg och -metoder, fortfarande en källa för kunskap för en stor del av befolkningen. Vill ni synas på ett optimalt sätt i denna miljö finns TBS specialister alltid här för att hjälpa till.