snabba kast i ai-branschen

Att AI – artificiell intelligens – är en explosionsartat växande bransch råder det ingen tvekan om. Att utvecklingen inte är varken spikrak eller okomplicerad vittnar dock de senaste händelserna hos de branschledande aktörerna om.

Först meddelades att en av medgrundarna till AI-bolaget Open AI (som står bakom det populära verktyget ChatGPT) och tillika dess VD, Sam Altman, får sparken.

Bakgrunden ska enligt styrelsen ha varit olika syn på riskerna med just AI, men nyheten togs emot med bestörtning av en bransch som nu vildsint spekulerar i andra potentiella skäl.

Open AI anställde under tiden streamingplattformen Twitchs tidigare VD Emmett Shear som tillfällig ersättare, medan Altman snabbt tillsattes för att driva Microsofts utvecklingsteam för avancerad AI.

Samtidigt skrev runt 500 av Open AI:s medarbetare på ett brev till försvar för sin sparkade VD, där de hotade att själva flytta över till Microsoft om inte Altman återinstallerades.

Och som ett brev på posten kom nyheten några dagar senare: Altman blir återigen VD och Open AI och delar styrelsen byts ut.

För att komplicera saken ytterligare har Microsoft investerat stora summor i Open AI, och har genom ett holdingbolag också delvis kontroll över uppstickaren.

Kan den här turbulensen och oklarheten gynna konkurrenter som Google, som var sena i gång med sin egen utveckling av AI men som på senare tid har lagt stora resurser inom området? Det återstår förstås att se, men klart är att sista ordet är långt ifrån autogenererat.

Föregående
Föregående

vart är ai på väg?

Nästa
Nästa

Att synas utan att verka