Vi blev ganska överrumplade förra året då vi för första gången släppte Detaljhandelns Mediebarometer. Både över det stora intresset och några av de insikter som vi blev varse. I det här inlägget ger jag dig en tillbakablick och en reflektion över 2016 års upplaga.
Har du ännu inte laddat ner Detaljhandelns mediebaromheter hittar du den här
Företag fokuserar på egna mediekanaler – men minskar fokus på köpta räckvidds medier
Det som var mest tydligt oavsett bransch var att företagen hade ett ökat fokus på egna mediekanaler och en minskat fokus på köpta räckvidds medier. Detta gällde generellt oavsett bransch. Risken med en sådan strategi är att man ökar sin kommunikationsmängd mot de högengagerade och därmed får svårt att fylla på med nya kunder som inte har ett lika högt engagemang för kategorin. Detta resulterar i att antalet besök sakta sjunker och företagen får jobba hårdare och hårdare med konvertering samt snittcheckar för att kompensera för bortfallet från denna grupp.
Det som händer med andra ord är att churnen resulterar i att det totala antalet kunder sakta sjunker och till slut kommer inte den ökade konverteringen och höjda snittcheckarna från de lojala/frekventa kunderna klara av att kompensera för det totala tappet i försäljning. Ett av de troliga skälen till att företagen föredrar att investera i egna kanaler är på grund ut av att dessa insatser ses som förhållandevis billiga och att de är betydligt lättare att räkna ut en ROI på. Att annonsera i breda allmänna räckviddsmedier innebär en mycket större osäkerhet och man kan som annonsör ha svårt att koppla vilken aktivitet som gjorde vad. På så sätt blir ROI:n så mycket svårare att ta fram för dessa insatser, speciellt när utvärderingen sker på kort tidshorisont.
Företag och kunder ser olika på sociala medier
En annan tydlig insikt från förra årets barometer är att företagen ser sociala medier huvudsakligen som en relationsbyggande kanal med sina kunder. Det intressanta är att kunderna inte delar den synen i speciellt hög utsträckning. De har en relation med sina vänner och bekanta i sociala medier men inte med företag på samma sätt. Den insikt vi fick av resultaten var att konsumenterna väljer att följa företag i sociala medier eller se kommunikation från företag i den miljön primärt handlar om inspirationsmotivet, dvs de väljer att följa ett företag för att de upplever att de ger dem bränsle primärt i inspirationsfasen. Den slutsatsen ger viktiga insikter kring vad man bör ha i åtanke när man kommunicerar i dessa kanaler.
Företag undervärderar betydelsen av sökmedier
En tredje och sista reflektion från förra årets barometer är att företagen undervärderar betydelsen av sökmedier då konsumenten är i informationsfasen, dvs då man har fått ett intresse för en produkt hos en handlare men söker lite mer information för att till sist ta sitt köpbeslut, jämfört med de ägda kanalerna som t.ex. butiken och hemsidan. Med sökmedier menar vi inte bara Google Adwords utan även prisjämförelsesajter etc. En förklaring till detta är sannolikt att företagen har förhållandevis svårare att värdera insatserna i sökmedierna jämfört med de ägda kanalerna. Här ser vi att företagen bör säkerställa att sökmedierna får tillräckligt fokus och resurser för att säkra hela kedjan till besök på hemsida eller butik. Ju längre köpprocess desto viktigare att man som handlare finns synlig inom de olika sökmedier som är tillgängliga.
Detaljhandelns mediebarometer 2016 har gynnat samtliga intressenter inom detaljhandelsindustrin med goda insikter och slutsatser. Inför årets upplaga, som släpps 28 april, arrangerar vi frukostseminarier tillsammans med Market där vi går igenom de främsta insikterna och slutsatserna av årets rapport.
Datumen och platserna som gäller är följande:
- Stockholm 4/4, Hilton Slussen
- Malmö 19/4, Elite Plaza Hotel (OBS! FULLBOKAT)
- Göteborg 26/4, Elite Park Aveny
Klicka här för att anmäla dig till något av frukostseminarierna:
Rapporten släpps som sagt i sin helhet den 28 april. Då kan ni gå in på vår hemsida och ladda ner hela rapporten.